Yaşam Yerel

Kırmızı Tatlı Patates Adaptasyon Çalışmalarında Yüz Güldüren Sonuçlar Alınmaya Başlandı

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre,“Kırmızı Tatlı Patates bitkisinin Giresun ili iklim ve toprak şartlarına uyum sağlayıp sağlamadığını tespit etmek amacıyla 2024 yılı Mayıs ayı içerisinde, 3..

Kırmızı Tatlı Patates Adaptasyon Çalışmalarında Yüz Güldüren Sonuçlar Alınmaya Başlandı

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre,“Kırmızı Tatlı Patates bitkisinin Giresun ili iklim ve toprak şartlarına uyum sağlayıp sağlamadığını tespit etmek amacıyla 2024 yılı Mayıs ayı içerisinde, 3 ilçede demonstrasyon çalışmaları başlatılmıştır.

Bu kapsamda toplam 12 bin adet kırmızı tatlı patates fidelerinin dağıtımları gerçekleştirilmiştir. Kırmızı Tatlı Patates, aynı zamanda tatlı patates ve tarla sarmaşığı olarak da bilinen anavatanı Orta Amerika olan, boru çiçeği ailesinden bir bitkidir. Bildiğimiz patates ile aynı aileden değil, fakat uzaktan akrabadır. İçerisine A, C, B ve B6 vitaminlerini bulundurur. Çok önemli bir lif kaynağıdır. Vitaminlerin yanında lif, fosfor, bakır, manganez ve potasyum bulundurur. Oldukça faydalıdır. Klasik patatesten çok daha sağlıklı bir karbonhidrat kaynağıdır. Glisemik indeksi düşük olduğu için tok tutar.

İlimizde tarımsal üretimi çeşitlendirmek ve çiftçilerimizin gelir kaynaklarını arttırmak amacıyla, Dereli ilçesi Yavuzkemal beldesi, Bulancak ilçesi Döngeri köyü ve Alucra ilçesindeki çiftçilerimize dağıtımı yapılan kırmızı tatlı patates fidesinin dikimleri Mayıs ayında İl Müdürlüğümüz teknik elemanlarının gözetiminde yapılmıştır. Yetiştirme periyodu boyunca gerekli bakım ve besleme işlemleri de yakın takip edilmiştir.

Yapılan çalışmaları yerinde değerlendirmek üzere İl Müdürümüz Dr. Muhammet Angın ve proje teknik elemanlarımızca üretim alanlarında incelemeler yapıldı. Saha gözlemlerinde; ‘Kırmızı tatlı patates bitkisinin, ilimiz iklim ve toprak şartlarına uyum sağladığı, gelişimlerinin ve verim değerlerinin istenilen düzeyde olduğu ve yapılan çalışmalardan olumlu sonuçlar alındığı’ tespit edildi. Çiftçilerimiz, ‘yapılan bu çalışmalardan memnun olduklarını ve ileri yıllarda da daha geniş alanlarda kırmızı tatlı patates üretimi yapmak istediklerini’ ifade ettiler. 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL