Güncel

KAHVERENGİ KOKARCA İLE MÜCADELE TAKVİMİ AÇIKLANDI

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, son yıllarda fındık üreticilerinin kabusu haline gelen kahverengi kokarca zararlısına karşı alınacak önlemler kapsamında 2025 yılı mücadele takvimini paylaştı. Afiş şeklinde yayımlanan takvimde biyolojik,..

KAHVERENGİ KOKARCA İLE MÜCADELE TAKVİMİ AÇIKLANDI

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, son yıllarda fındık üreticilerinin kabusu haline gelen kahverengi kokarca zararlısına karşı alınacak önlemler kapsamında 2025 yılı mücadele takvimini paylaştı. Afiş şeklinde yayımlanan takvimde biyolojik, biyoteknik, kimyasal ve mekanik mücadele yöntemlerine dikkat çekildi.

Nisan ve Mayıs Aylarında Feromonlu Tuzaklar Devreye Giriyor

İlkbahar aylarında, kışlaklardan çıkarak fındık bahçelerine yönelen kahverengi kokarcaların yoğunluğunu azaltmak amacıyla “cezbet-öldür” tekniği ile biyoteknik mücadele önerildi. Bu kapsamda, barınak yakınlarına feromonlu tuzaklar yerleştirilecek ve tuzakların bulunduğu alanlar ruhsatlı bitki koruma ürünleriyle ilaçlanacak.

Nisan’dan Temmuz’a Kadar Kimyasal Mücadele Sürüyor

Nisan ayından itibaren hava sıcaklıklarının 18 derecenin üzerine çıkmasıyla birlikte, kimyasal mücadele başlatılacak. Haziran ayı sonuna kadar, fındık bahçelerinde 1’er aylık periyotlarla ilaçlama yapılacak ve Temmuz ayı başına kadar nimf mücadelesi tamamlanacak.

Eylül Ayında Hasat Sonrası Mücadele

Hasat sonrası dönemde hem kahverengi kokarca hem de filiz güvesine karşı kimyasal mücadele öneriliyor. Aynı zamanda, Ağustos’un son haftasından itibaren barınak arayışına giren zararlılara karşı bahçe kenarlarına feromonlu tuzaklar yerleştirilerek biyoteknik mücadele de devreye sokulacak.

Kışlama Döneminde Mekanik ve Kimyasal Müdahale

Ekim’den Mart ayına kadar olan süreçte, kahverengi kokarcaların barındığı depo, serenti, metruk bina gibi alanlarda mekanik mücadele (topla–imha et) yapılması, yeterli görülmeyen durumlarda ise Sağlık Bakanlığı onaylı biyosidal ürünlerle ilaçlama yapılması tavsiye edildi.

Samuray Arıları da Devrede

Haziran ayında ise biyolojik mücadele devreye girecek. Mayıs sonuna kadar yapılan ilaçlamaların ardından, 15 Haziran’dan sonra Samuray Arılarının özellikle ilaçlama yapılmamış alanlar ve mezarlıklara salınması planlanıyor. Bu doğal yöntemle, zararlının popülasyonunun kontrol altına alınması hedefleniyor. Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri, üreticilerin bu takvime uygun hareket etmelerinin büyük önem taşıdığını belirterek, mücadelede birlik ve koordinasyonun şart olduğuna dikkat çekti.

Haber:Arzu ESEN

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL