Giresun İl Genel Meclisi CHP Grup Başkan V. Mehmet Yılmaz; “İlimizin en önemli geçim kaynağı olan fındığın, rekolte düşük olmasına rağmen fiyatının da düşüyor olması, Giresun halkının da daha fazla yoksullaşmasına neden olmaktadır.” dedi.
Yılmaz yaptığı açıklamalarda; “Giresun’un Panoramik görünüşü içler acısı. Hepimizin bildiği gibi, geçmişte daha 20 yıl önce yaklaşık 10.000 kişinin istihdam edildiği sanayisi ve çalışma hayatı olan bir Giresun vardı. SEKA-AKSU Kağıt Fabrikası, Adel, Petma, Sunta, Süt fabrikası, FKB Entegre, Liman İşletmeleri, Petrol Ofisi, Tekel Başmüdürlüğü, Orman Tamirhane, Başkan Gıda, Fatoğlu ve daha onlarca kapanan fındık fabrikaları… Resmi rakamlarla 32.000 işsizi olan Giresun’un kaybettiği bu istihdam alanlarının yerine, ikame etmeye çalışılan istihdam modeli nedir? 21 yıllık AKP İktidarının. Örneğin: SEKA-AKSU Kağıt Fabrikasını ortadan kaldırıp, yerine TOKİ Evleri yaptırmak gibi midir?
Bu arada, tabii ki, ekonomide durgunluk, kapanan işyerleri, geçim sıkıntısı, katlanarak artan işsizlik ve en önemli geçim kaynağı olan fındığın, rekolte düşük olmasına rağmen fiyatının da düşüyor olması, Giresun halkının da daha fazla yoksullaşmasına neden olmaktadır.
Aslında bu iktidar, elinde bir avuç fındığı olan başta Giresun köylüsü olmak üzere tüm fındık üreticisinin iktidarı değil, fındık piyasasını TMO’nun yardımıyla parmağının ucunda oynatan monopol alıcıların yani fındık tekelinden yana bir iktidar olduğunun en büyük ispatı olan iki noktaya dikkat çekmek isterim;
1. Sezon başında Cumhurbaşkanının açıkladığı TMO fındık alım taban fiyatlarının yani Giresun Kalite (84TL/Kg) fiyatının hala revize edilmemesi.
2. Tam da serbest piyasada fındığın 4 Dolar seviyesine dayandığı dönemde, TMO Genel Müdürünün Aralık ayından sonra fındık satabileceklerini ifade etmesiyle çakılan fiyatlar.
Yani TMO’nun elindeki 80-90 Bin Ton olduğu söylenen stoklar, yükselen serbest piyasa için şantaj aracı olarak kullanılmaktadır. Tüm bu gelişmeler, CHP grubu olarak iki kez dile getirdiğimiz, AKP iktidarı ile fındık tekeli arasında zımmi bir anlaşma olduğunu doğrular niteliktedir. Yani bu iktidarın biz fındık emekçilerine rağmen, İtalyan sevgisinin sırrı çok net ortadadır. 3 Dolar ekseninde üreticinin zararına ve dolayısıyla ülkenin hayrına olmayan bir fındık fiyatı ile İtalyan tekele tedarik garantisi verilmeye çalışılıyor TMO eliyle. Bu durum da, yine bizim iddiamız olan İktidarın açıkladığı fiyatın taban değil, tavan fiyat olduğu tezimizi doğrulamaktadır. Kısacası eskiden yurtdışı alıcılar, yerli firmalarla alivre sözleşmesi yaparak sabit fiyatla fındık alımını garanti ederlerdi. Şimdi bu fiyat garantörlüğünü TMO, yani iktidar yapmaktadır.” ifadelerine yer verdi.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)