İl Genel Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Mehmet Yılmaz, 2021 yılının Giresun açısından büyük bir kayıp yıl olduğunu söyledi.
İktidarın 2021 Giresun karnesinin baştan aşağı kırıklarla dolu olduğunu vurgulayan Mehmet Yılmaz konu ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;
“Değerli arkadaşlar, geçirdiğimiz 2021 yılı Giresun’umuz açısından yine büyük bir kayıp yıl oldu. İktidarın bu anlamda 2021 Giresun karnesi baştan aşağı kırıklarla dolu.
Özellikle Giresun ekonomisinin bel kemiği olan, alın terimiz, göz nurumuz ve %80’i dolar karşılığı yurt dışına satılan fındığımız ve onun emekçisi köylümüz, maalesef tek alıcısı olan, Monopol bir piyasaya teslim ve mahkum edilmiştir. Geçen yıl fındığının Kg’ını ortalama 3,5 Dolar’a satabilen üreticimiz, bu yıl 2-2,5 Dolar aralığında satmak zorunda bırakılmıştır. Üstelik Gübre, işçilik, ilaç ve patoz gibi girdiler % 50’ye yakın artmış olmasına rağmen. Yani toplamda tüm fındık bölgelerimiz için ortalama 1 Milyar Dolar’a yakın bir gelir daha köylümüzün cebine girecekken, Avrupalı alıcıların cebinde bırakılmıştır. Tabi ki, aşırı engebeli coğrafyası gereği, yoğun emekle ve yüksek maliyetle toplanan Giresun kalite fındığın emekçileri, Giresun köylüsü de bu sömürüden, payına düşen zararı fazlasıyla tatmıştır. Üreticinin dilinden bir türlü anlamayan İktidar ve özellikle Tarım ve Orman Bakanı Sn. Bekir Pakdemirli’nin anladığı en güzel dilin “İtalyanca” olduğunu bu Fındık Sezonunda da gördük ve yaşadık.
Değerli arkadaşlar, Fındığın anavatanı, yani bizim 1. Standart bölge dediğimiz Ordu-Giresun-Trabzon illerinde ve %7 meyillin üstündeki arazilerdir. Çünkü bu arazilerde fındığa alternatif başka bitkisel üretim yapmak olanaklı değildir. Yabancı alıcılar, Türk fındığını daha ucuza alabilmek için yurtiçinde taban arazilerimizde, yani özellikle her türlü ürünün ekilip dikilebildiği Sakarya, Terme, Çarşamba, şimdilerde de Bafra ovalarımızda fındık dikimini ve üretimini teşvik etmektedirler.
Geçmişte AKP iktidarı da, bu konuda epeyce katkı vermiştir. İki kez Bakanlar Kurulu kararı ile Tokat Erbaa ve Gümüşhane Torul’u da fındık üretim alanına katmıştır.
Özellikle Zonguldak merkezli, orman vasfını yitirmiş bölgelerde, Orman Bakanlığı tarafından üretilen 200 bin fındık fidanı diktirilmiştir.
Yakın geçmişte Kahramanmaraş ilinde fındık fidanı dağıtılarak, Tarım ve Orman Bakanlığı personellerince köylüye eğitim verilmiştir. Yine iktidarın deyimiyle “dış güçler”, bize yakın Gürcistan, Azerbaycan hatta Şili gibi dünyanın ta öbür ucunda fındık üretim alanları oluşturdular.
Tüm bunlar dünyanın en kaliteli, en leziz fındığını üretenlere boyun eğdirmek içindir. İşte Milliliği aramamız gereken stratejik alanlardan birisi de Türk Fındığının ve onu üreten köylümüzün korunması ve kollanmasıdır. Türkiye Fındık üretimini 1 Milyon Tonun üzerine çıkaracağını söyleyen bir Tarım ve Orman Bakanıyla bu iş asla olmaz.”
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)