14-20 Nisan Kalp Sağlığı Haftası’nda uzmanlar hareketsiz yaşam, kötü beslenme ve sigaranın kalp krizini genç yaşlara çektiğine dikkat çekti. Her yıl 14-20 Nisan tarihleri arasında kutlanan Kalp Sağlığı Haftası, bu..
14-20 Nisan Kalp Sağlığı Haftası’nda uzmanlar hareketsiz yaşam, kötü beslenme ve sigaranın kalp krizini genç yaşlara çektiğine dikkat çekti. Her yıl 14-20 Nisan tarihleri arasında kutlanan Kalp Sağlığı Haftası, bu yıl da kalp damar hastalıkları ve önlenebilir risk faktörleriyle mücadeleye dikkat çekiyor. Giresun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Turgay IŞIK, kalp hastalıklarının artık sadece ileri yaşlarda değil, genç bireylerde de yaygınlaştığına dikkat çekerek önemli uyarılarda bulundu. Prof. Dr. IŞIK, batı toplumlarında kalp-damar hastalıkları sıklığında kısmi bir azalma gözlenirken, doğu toplumlarında artışın sürdüğünü belirtti. Kardiyovasküler ölüm ve inme sıklığındaki artışta; hipertansiyon, sigara, yüksek kolesterol ve diyabet gibi klasik risk faktörlerinin yanı sıra, son yıllarda hareketsizlik, stresli yaşam tarzı ve obezitenin etkisinin de giderek arttığını vurguladı.
“Gençler Arasında Kalp Krizi Riski Artıyor”
Prof. Dr. IŞIK, özellikle pandemi sonrası dönemde gençlerde obezite artışı ve fiziksel aktivite azlığının dikkat çekici olduğunu söyleyerek, şu ifadeleri kullandı; “Düzensiz yaşam biçimi, tütün ürünleri ve alkol kullanımı gençler arasında yaygınlaştı. Bu durum kalp hastalıkları riskini ciddi şekilde artırıyor. Hem bilimsel çalışmalar hem de günlük gözlemlerimiz, kalp krizinin artık daha genç yaşlarda görüldüğünü ortaya koyuyor.”
“Koruyucu Tedbirler Hayat Kurtarır”
Kalp-damar hastalıklarının %80’inin, sağlıksız beslenme, fiziksel hareketsizlik, sigara ve alkol gibi değiştirilebilir faktörlerle ilişkili olduğunu belirten Prof. Dr. IŞIK, sağlıklı yaşam alışkanlıklarının erken yaşta kazanılmasının hayati önem taşıdığını vurguladı. “Sağlıklı beslenin, hazır gıdalardan uzak durun, haftada en az 3 gün yarım saat fiziksel aktivite yapın. Tütün ve alkol ürünlerinden kaçının. Kalp-damar hastalığı riskinizi takip edin, kilonuzu kontrol altında tutun. Gençlikte yapacağınız en büyük yatırım, sağlığınıza yaptığınız yatırımdır.” “40 Yaş Üstü Herkes Kontrol Ettirmeli” Prof. Dr. IŞIK, herhangi bir şikayeti olmasa da 40 yaş üstü bireylerin mutlaka kardiyoloji kontrolünden geçmeleri gerektiğini, göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı, halsizlik gibi belirtiler gösteren genç bireylerin de vakit kaybetmeden uzman desteği alması gerektiğini belirtti.
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)