Güncel

GRÜ’den Sıcak Hava Dalgaları ve Suda Boğulmalara Karşı Uyarı!

Giresun Üniversitesi, sıcak hava dalgaları ve suda boğulmalara karşı yayınladığı açıklamalarla vatandaşları uyardı.

GRÜ’den Sıcak Hava Dalgaları ve Suda Boğulmalara Karşı Uyarı!

Yapılan açıklama şu şekilde;

“Yaz mevsimi ile birlikte artış gösteren suda boğulma haberleri gündem olmaya devam ediyor. Bilgilere göre, 1 Haziran – 15 Temmuz tarihleri arasında deniz, göl ve sulama kanallarında onlarca vatandaşımız tüm uyarlara rağmen yaşamlarını yitirdiler. İlimiz Güre Mahallesi plajlar bölgesindeki tesislerin açılması ile birlikte deniz ve kumsallardan yararlanmak isteyen vatandaşlarımızın sıcak hava dalgalarının da etkisiyle kıyılara akın ettikleri görülmektedir. Bu sayısal artış beraberinde denizlerdeki potansiyel tehlike, suda boğulmaları da gündeme taşımaktadır. Nitekim plajların bulunduğu kıyı bölgesinin konumu ve kıyıların yapısal özelliği çeken akıntı tehlikesine açık konumdadır. Acil durumlara karşı halka açık tesislerimiz cankurtaranlarla donatılmıştır. Ancak, cankurtarana ihtiyaç duyulmaması için vatandaşlarımızın hem kendi hem de beraberindekilerin can güvenliği için bilmeleri ve uymaları gereken güvenlik önlemleri bulunmaktadır.

Sudaki boğulmaları öneyebilmek için:

Öncelikle, güvenli ve gönül rahatlığıyla suya girebilmek için yüzmeyi bilmek gereklidir.

Yüzme bilinmiyorsa, donatısız, korunmasız ve yalnız başına suya girilmemeli, derin sulardan uzak durulmalıdır.

Güvenli olarak bilinen ve genelde tercih edilen yerlerde denize girilmeli; ıssız, gözlerden ırak alanlarda denize girmekten kaçınılmalıdır.

Plajlarda, kumsallarda cankurtaran bulunduran ruhsatlı ve denetimli tesisler tercih edilmelidir.

Sıcaklığı ve derinliği bilmeyen sulara girilmemeli; yine derinliğini bilinmeyen ya da uyarı yapılmış alanlarda balıklama dalış yapılmamalıdır.

Yüzme esnasında küçük çaplı rahatsızlanmada dahi, kesinlikle sudan çıkılmalıdır.

Kurtarma tekniğini bilmeyen kişilerin, boğulan kişiye yardım etmesi tehlikelidir. Her iki kişi de boğulma tehlikesi yaşayarak, yaşamın yitimi ile sonuçlanabilir.

Kurtarmada öncelik cankurtaranlarındır. Şayet cankurtarana ulaşılamıyorsa, kurtarıcının da boğulmaması için iyi yüzme bilen, teknik destekli ve eğitim almış özgüvenli kişiler görev almalıdır.

Boğulma tehlikesi geçirerek kıyıya çıkartılmış kişiler için 112 Acil Çağrı Merkezi’nden ilkyardım istenmelidir. İlkyardım gelinceye kadar kazazedenin yanında beklenmelidir.

Rüzgârlı ve dalgalı havalarda “ÇEKEN AKINTI” tehlikesi görülebilir. Çeken akıntı görülmese dahi coşkulu sular tehlikelidir. Bu havalarda kesinlikle denize girilmemelidir.

Çeken akıntıların her yıl, özellikle Karadeniz kıyılarında yüzlerce kişinin boğulma tehlikesi yaşamasına ya da hayatını yitirmesine yol açan bir doğa olayı olduğu kesinlikle unutulmamalıdır.
Sonuç olarak; denizle birlikte göl ve göletlerin, derin ve sürükleyici derelerin ve sulama kanallarının suda boğulma tehlikesine açık yerler olduğu unutulmamalıdır. Tatlı sularda özellikle akıntının yoğun olduğu yerler, akarsuyun deniz ve göllere döküldüğü alanlarda yüzme esnasında dikkat gerekiyor. Denizlerimizde ise rüzgârlı ve/veya dalganın güçlü olduğu havalarda suya kesinlikle girilmemelidir.”

 

YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)

ÜYE GİRİŞİ

KAYIT OL